De Beer Baviaan

De Kaapse Baviaan (Papio ursinus), ook bekend als de Beer Baviaan, is, net als alle andere bavianen deel van de ‘Oude wereld apen’ familie. Met een lichaamslengte tot 115 cm en een gewicht van 15 tot 31 kg, is een van de grootste en zwaarste baviaan soorten. De Beer baviaan is over het algemeen donker bruin tot grijs van kleur, met een patch van ruwe haren op de nek van haar nek. In tegenstelling tot de noordelijke baviaan soorten hebben de beer bavianen mannetjes geen manen. Misschien wel het meest onderscheidende kenmerk van deze baviaan is de langwerpige gezicht. Mannetjes hebben hoektanden met een maximum lengte van 2 inch (langer de hoektanden van een leeuw). Bavianen zijn seksueel dimorfe, mannetjes zijn aanzienlijk groter dan vrouwtjes.


Beer bavianen gedrag

Beer bavianen bewonen een breed scala aan habitats, van de met gras begroeide hellingen van de Alpen de Drakensbergen naar de Kalahari woestijn. De Kaapse Baviaan is omnivoor met een voorkeur voor fruit, terwijl ook het eten van insecten, zaden, gras en kleine gewervelde dieren. De Kaapse Baviaan is over het algemeen een aaseter als het gaat om vlees van wild en zelden houdt zich bezig met de jacht grote dieren. Er is een incident waarbij een beer baviaan een kind heeft gedood, maar de gebeurtenis is zo zeldzaam is de lokale bevolking geloofde dat het te wijten was aan hekserij. Normaal Kaapse Bavianen zal vluchten bij de nadering van de mens. Dit is veranderd als gevolg van de gemakkelijke beschikbaarheid van voedsel waar sprake is van interactie met de mens.


Leefgebied van de kaapse bavianen

De Kaapse Baviaan is gevonden in Zuid-Afrika, gaande van noord naar Zuid-Afrika, Angola, Zambia en Mozambique. Grootte en kleur variëren binnen dat bereik. De beer bavianen(P. ursinus ursinus) uit het zuiden van Zuid-Afrika is een groot, zwaar, donker beer baviaan met zwarte voeten. Een andere ondersoort, de grijze voeten Chacma (P. griseipes u.), aanwezig is uit het noorden van Zuid-Afrika naar het zuiden van Zambia. Het is iets kleiner dan de kaapse variant, lichter van kleur en te bouwen, en heeft grijze voeten. De Ruacana Chacma (P. ruacana u.) is gevonden in Namibië en Zuid-Angola, en in het algemeen lijkt een kleinere, minder donker gekleurde versie van de Kaapse beer baviaan.